5 IoT-uttrykk du burde kunne

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT, 20.02.18 |

Del:

Internet of Things utvikler seg videre i enorm fart, og blir bare mer aktuelt for hver måned som går. Her er fem uttrykk du burde kjenne til.

 internet-of-things-design-concept-with-icons-vector-id693637286.jpg

1. Botnet

Et botnet er et nettverk av tilkoblede maskiner eller gjenstander som har blitt kapret til andre formål. Gjennom fiendtlig programvare kan hackere få tilgang på stor prosessorkraft ved å kombinere slike såkalte zombie-maskiner i større nettverk, og bruke dem til å for eksempel sende ut spam-e-post, eller overbelaste andre nettverk/servere ved å sende forespørsler fra alle zombiene på én gang.

Maskiner kan være en del av et botnet selv om du fortsatt bruker dem, men de vil ofte gå tregere siden de bruker mye kraft på andre prosesser. Mange botnets har allerede blitt oppdaget på det eksisterende IoT, siden IoT-enheter er blant de enkleste å kapre.

 

2. DoS/DDoS

Et DoS (Denial-of-Service)-angrep er er en vanlig angrepsform for hackere som ønsker å sette et system ut av spill. Det kan for eksempel være å sende programmer som kopierer seg selv i det uendelige, til prosessoren ikke makter å utføre prosessen lenger.

DDoS-angrep (Distributed Denial-of-Service) er en annen variant. Da bruker de store mengder maskiner i botnets til å sende så mye data at det overskrider båndbredden til offeret, og får nettsiden eller tjenesten til å krasje. Fellesnevneren er at du tvinger et system til å utføre så krevende oppgaver at det bryter sammen.

 

3. LPWA

Low-Power Wide-Area Network (LPWA) er en type trådløst kommunikasjonsnettverk som er gunstig for IoT. Det har større rekkevidde, men støtter lavere hastighet enn for eksempel 4G for mobiltelefoner. Kommunikasjonsmodulene som brukes til LPWA vil ha lavere kostnad og benytte lite strøm – noe som gjør LPWA ideelt for en rekke IoT-anvendelser. Det er flere konkurrerende standarder her, som NB-IoT og LoRa.

 

4. Smart city

Smart cities, eller smarte byer, er uttrykket vi bruker om byer der IoT er gjennomgående integrert i alt fra trafikk til skole til sykehus. Ved å bruke denne teknologien kan vi effektivisere gjennom automatisering, og skape bedre og mer miljøvennlige løsninger for innbyggerne.

 

5. VPN

VPN står for Virtuelt Privat-Nettverk, og er en lukket kryptert forbindelse (såkalt tunnel) på internett. For å få tilgang må du gjennom en autentisering. VPN er en mye sikrere form for nettverk enn det åpne internett, og er derfor svært ideelt for IoT-formål.

Alle definisjonene ovenfor er hentet fra vårt IoT-leksikon, som du kan laste ned gratis ved å trykke på knappen under. 

IoT_uttrykk_no

IoT

Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Per Christian har 7 års erfaring fra Internet of Things-området, innen forretningsutvikling, salg og produktledelse. Han har et stort engasjement for IoT, for hvordan det å koble enheter til internett kan gi store fordeler for bedrifter, enkeltindivider og for samfunnet som helhet. Per Christian har jobbet med en lang rekke vertikaler innen IoT, som connected cars, smarte byer, sikkerhetsløsninger og selvkjørende busser.
false
iot_addsecure