5 råd til bedrifter som skal begynne med IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT, 26.07.17 |

Del:

Skal din bedrift implementere IoT-løsninger, er det noen fallgruver det er viktig å unngå. Dette er våre fem beste råd for å stille mest mulig forberedt.

Phishing_cut for some.png

LES OGSÅ: 5 IoT-løsninger som gikk galt – og hvorfor

 

1. Future proof maskinvare

hacker ikoner_selection 4 error.png

Det er viktig at enhetene som skal kobles opp har teknologi som er mest mulig future proof. Du ønsker ikke en stor investering i enheter som blir ubrukelige etter bare noen år, fordi maskinvaren ikke lenger støttes.

Et godt eksempel er IoT-enheter som kommuniserer via mobilnettet. Flesteparten av disse enhetene støtter kun gammel 2G-mobilteknologi, samtidig som 2G er i ferd med å fases ut av mobiloperatørene til fordel for 4G.

LES OGSÅ: Dette snakket vi om på SecTech-messen 2017

Hvis IoT-enhetene kun støtter 2G må du i løpet av noen år i beste fall bytte ut kommunikasjonsmodulen, og i verste fall hele enheten. Har du et stort nettverk, betyr det mye tid og penger. Det finnes også en rekke ulike 4G-kategorier, så sørg for å velge kategorien som best passer til dine behov. Du bør også påse at det er mulig å oppdatere programvaren på enhetene.

Abonner på bloggen

2. Lang batterilevetid

hacker ikoner_selection 5 batterilevetid.png

Ikke alle IoT-enheter er plassert på steder hvor det er tilgang til strøm. Har du ikke muligheten til å koble dem opp mot eksterne strømkilder, er det viktig at de har lang batterilevetid.

Low Power Wide Area (LPWA) - nett, som er i ferd med å rulles ut, har batterilevetid i fokus, og er godt egnet for denne typen anvendelser. I et slikt nett kan det gjerne gå i ti år før batteriene må skiftes. Dette er veldig praktisk om enhetene er spredt over et stort område, eller er plassert for eksempel under bakken.

Det gjøres også store fremskritt innen induksjonslading, og i nær fremtid vil det nok bli relevant å lade denne typen enheter trådløst.

LES OGSÅ: Hva skjer i Norden på IoT-fronten?

 

3. Ikke betal for mye

hacker ikoner_selection 1 penger.png

Som nevnt er det flere typer 4G-kategorier, og når du skal velge hvilken teknologistøtte IoT-enhetene skal ha vil valg av 4G-kategori også påvirke prisen.

Ofte behøver IoT-enheter langt mindre datarate enn for eksempel smarttelefoner, som skal kunne overføre store videofiler. Dermed kan IoT-enhetene ha en enklere LPWA-kommunikasjonsmodul. En enklere kommunikasjonsmodul betyr lavere pris, i tillegg til bedre batterilevetid og økt rekkevidde. 

Er du ikke klar over dette kan du ende opp med å investeri i kraftigere og mer avansert teknologi som er langt dyrere, som du ikke har bruk for, og som i mindre grad ivaretar dine spesifikke behov.

LES OGSÅ:  5 grunner til å velge Link

4. Beskytt deg mot trusler

hacker ikoner_selection 2 hacker.png

I gale hender kan IoT åpne for store sikkerhetshull. Disse er ikke verre enn dem du finner i et vanlig nettverk, men sikkerheten er ofte en lavere prioritet for IoT-teknologi. Sørg for å kryptere IoT-kommunikasjonen på lik linje med sensitive interne nettverk, og ha gode rutiner for brukere, brukernavn og passord.

Slurver du her vil det lett være mulig å sette hele nettverket ut av spill, eller bruke det til å stjele informasjon bedriften ønsker å holde hemmelig.

LES OGSÅ: Derfor er sikkerhet ekstremt viktig i IoT

 

5. Hold oversikten gjennom managed connectivity

hacker ikoner_selection 3 oversikt.png

For en IoT-løsning er det ofte essensielt med god overvåkning og kontroll.

En managed connectivity-løsning inneholder en portal som enkelt muliggjør selvbetjening, samt lar deg følge med på nettverk, enheter, brukere, og så videre.

Dersom du vil legge til nye enheter eller nettverk, oppdage uregelmessigheter, justere adminrettigheter, eller hva det måtte være, er en god managed connectivity-løsning helt nødvendig.

 IoT_uttrykk_no

IoT

Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Per Christian har 7 års erfaring fra Internet of Things-området, innen forretningsutvikling, salg og produktledelse. Han har et stort engasjement for IoT, for hvordan det å koble enheter til internett kan gi store fordeler for bedrifter, enkeltindivider og for samfunnet som helhet. Per Christian har jobbet med en lang rekke vertikaler innen IoT, som connected cars, smarte byer, sikkerhetsløsninger og selvkjørende busser.
false