5 viktige IoT-uttrykk for din bedrift

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT, 06.07.17 |

Del:

For bedrifter som vurderer å investere i Internet of Things lønner det seg å ha kunnskap om farene og mulighetene det innebærer. Vi har samlet fem nøkkeluttrykk som kommer til å bli viktige (eller enda viktigere enn de allerede er) fremover.

Uttrykk IoT-addsecure-iot sikkerhet.pngIoT-sikkerhet - altså sikring av virtuelle enheter kommer til å bli viktigere og viktigere i årene som kommer. 

 

LES OGSÅ: Derfor er sikkerhet ekstremt viktig i IoT

 

1. Botnet

Botnets er allerede en av internetts største trusler, men gjennom IoT vil trusselen øke enda mer. Uttrykket er, slik det høres ut, et nett av "roboter" – datamaskiner som er kapret av uvedkommende for deres egne formål.

Ved å kombinere prosessorkraften til alle disse kan man få svært mye gjort, typisk å spre skadelig programvare, sende ut spam-e-post, eller overbelaste nettsteder og tjenester.

IoT-enheter har ofte ikke samme beskyttelse mot slik overtakelse som datamaskiner har, og siden bruksområdet er mer begrenset er det vanskeligere å oppdage at enhetene går sakte eller lignende som følge av de uønskede aktivitetene.

 

2. DoS/DDoS

Et Denial-of-Service-angrep er et angrep ment å sette nettilkoblede systemer ut av spill ved å overbelaste dem. Det kan for eksempel være en dataorm som gir systemet beskjed om å kopiere en fil i det uendelige til all prosessorkraften er brukt opp.

Et Distributed Denial-of-Service-angrep er et angrep som bruker enhetene i et botnet til å sende enorme mengder forespørsler mot en server på samme tid, til båndbredden overskrides og systemet krasjer.


LES OGSÅ: Dette snakket vi om på SecTech-messen 2017

3. LPWAN

Et LPWAN er et Low-Power Wide-Area Network. Disse nettene  er designet for IoT applikasjoner som klarer seg med lav datahastighet, krever lang batterilevetid og hvor enhetene er mange og må være rimelige i innkjøp. Typiske anvendelsesområder kan være innen smart cities, logistikk, jordbruk, produksjon og wearables.

Et godt eksempel på LPWAN-teknologi er NB-IoT, som bruker det eksisterende mobilnettet for å la IoT-enheter kommunisere med hverandre.

 

4. Managed Connectivity

Et IoT-nettverk består gjerne av veldig mange enheter, og det er vanskelig å få en god oversikt uten en såkalt Managed Connectivity-løsning.

Det er rett og slett programvaren du bruker til å administrere og overvåke nettverkene dine, slik at du lett kan se hvilke enheter som er på nett, trafikkvolum, og så videre.

LES OGSÅ: Hva skjer i Norden på IoT-fronten?

5. VPN

VPN, eller Virtuelle Privat Nettverk, er et mye sikrere alternativ til åpne koblinger over internett. De består av lukkede privatforbindelser innenfor det større internettet (kalt tunneler), og lar ingen få tilgang med mindre de går gjennom en autentiseringsprosess.

Den kanskje største sikkerhetsrisikoen ved IoT er at mange løsninger ligger åpent på nett, hvor hvem som helst kan få tilgang. Det burde ikke være slik, når lukkede privatnettverk har eksistert i en årrekke, og er en trygg og enkel løsning på problemet.

 

IoT_uttrykk_no

 

IoT

Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Per Christian har 7 års erfaring fra Internet of Things-området, innen forretningsutvikling, salg og produktledelse. Han har et stort engasjement for IoT, for hvordan det å koble enheter til internett kan gi store fordeler for bedrifter, enkeltindivider og for samfunnet som helhet. Per Christian har jobbet med en lang rekke vertikaler innen IoT, som connected cars, smarte byer, sikkerhetsløsninger og selvkjørende busser.
false
iot-sikkerhet_addsecure