Derfor er sikkerhet ekstremt viktig i IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT, 15.06.17 |

Del:

Internet of Things åpner for en verden av muligheter, men også for en hel rekke nye sikkerhetsbrudd. Vi skal ta for oss hvorfor sikkerhet er en helt essensiell del av enhver IoT-løsning.

iStock-530574796.jpg
Flere enheter som er koblet på nett betyr flere mål for hackere. Det betyr også at ting som tidligere var beskyttet siden de var offline, nå plutselig kan nås fra hvor som helst.

 

LES OGSÅ: 5 grunner til å velge Link

GRATIS IOT-ORDLISTE: LAST NED
 

Flere mål

Den første grunnen til at IoT betyr store sikkerhetsutfordringer kan oppsummeres med ganske enkel logikk: Flere enheter som er koblet på nett betyr flere mål for hackere. Det betyr også at ting som tidligere var beskyttet siden de var offline, nå plutselig kan nås fra hvor som helst. Ikke bare personopplysninger fra Facebook eller bedriftsdata fra skyløsningen til bedriften deres, men data hentet direkte fra objektene man bruker i hverdagen er nå utsatt. Stedsdata fra apper som skal hjelpe folk å huske hvor de parkerte, eller helseopplysninger fra treningsklokker, kan fort havne på avveie.

LES OGSÅ: 5 IoT-løsninger som gikk galt – og hvorfor

I tillegg vil det være en høyst reell risiko for at noen kan hacke seg inn i personbiler, strømnettet, eller bruker enhetene som del av et botnet som stenger ned viktig infrastruktur gjennom DDoS-angrep.

 

Flere inngangsporter

Det er lett å tenke at de nye lyspærene til kontoret ikke trenger noen voldsomme sikkerhetstiltak. I verste fall kan noen kanskje skru av lyset i bygningen, og hvem kommer strengt tatt til å ta seg bryet? Problemet er om koblingen mellom disse går over samme nettverk som resten av bedriften benytter seg av. Nå har du med ett gitt folk med dårlige hensikter en inngangsport for å bryte seg inn og stjele sensitiv data.

iStock-488101637.jpg
Et svakt usikret ledd i nettverket ditt kan bety en vei inn til dine mest sensitive opplysninger. 


En lenke er som kjent ikke sterkere enn sitt svakeste ledd, og et svakt ledd i nettverket ditt kan bety en vei inn til dine mest sensitive opplysninger. Hvert tilkoblede objekt blir potensielt en ny dør inn. Heldigvis finnes det løsninger for å sikre dem, i likhet med internett ellers. Det gjelder bare å være klar over farene, og beskytte seg mot dem i forkant.

 

Ny og usikret teknologi

Sikkerhet er dessverre altfor ofte en ettertanke i IoT. Det gjelder egentlig alltid for ny teknologi; det er ikke som om de første bilene kom med setebelte. Man fokuserer på de store mulighetene den nye teknologien gir, og venter med å beskytte seg mot farene til man har blitt bitt et par ganger. Men IoT er her allerede, og vi har rukket å se både botnets, malware og alvorlige angrep mot og gjennom tingenes internett. Manglende oppdateringer har også gjort mange enheter unødvendig utsatte for slikt, ettersom programvaren raskt blir utdatert.

 

Menneskelige feil

Menneskelige mellomledd åpner også for menneskelige feil. Mange uheldige situasjoner kunne vært unngått dersom brukerne hadde gjort så enkle tiltak som å endre admin-passordet etter å ha tatt i bruk enheten.

Det at mange IoT-nettverk for enkelhetens skyld går over det åpne internettet betyr også at det er mye lettere for uvedkommende å få tilgang. Hadde man derimot tatt seg litt ekstra tid til å etablere et lukket VPN-nettverk, hvor enhetene kommuniserer usynlig for nettet ellers, kunne risikoen vært redusert betraktelig.

IoT_uttrykk_no 

IoT-sikkerhet

Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Per Christian har 7 års erfaring fra Internet of Things-området, innen forretningsutvikling, salg og produktledelse. Han har et stort engasjement for IoT, for hvordan det å koble enheter til internett kan gi store fordeler for bedrifter, enkeltindivider og for samfunnet som helhet. Per Christian har jobbet med en lang rekke vertikaler innen IoT, som connected cars, smarte byer, sikkerhetsløsninger og selvkjørende busser.
false