Hva skjer i Norden på IoT-fronten?

Av Henrik Hjelte, Produktsjef IoT, 12.06.17 |

Del:

Norden er faktisk i verdensklasse når det gjelder å implementere the Internet of Things. Hva skyldes det? Og hva innebærer det egentlig?

Stockholm Oslo.jpg

Sverige ligger på førsteplass i antall M2M-abonnement per 100 mobilabonnenter, mens Norge lander på en tredjeplass.

Ifølge en rapport fra International Telecommunications Union (ITU) er Norden helt i front med å benytte IoT-løsninger. Rapporten måler M2M-abonnement per 100 mobilabonnenter i forskjellige land, og Norge lander på en ganske solid tredjeplass. Førsteplassen stikker Sverige av med, mens Danmark og Finland følger like bak. Andreplassen går faktisk til New Zealand, så det går altså an å lykkes med IoT i sør også.

LES OGSÅ: Dette snakket vi om på SecTech-messen 2017

Det anslås at vi i Norden vil nå fire tilkoblede ting i snitt per person i løpet av 2017, og seks innen 2021. Det er fire ganger så mye som forventet i resten av verden. Da melder fort spørsmålet seg:

Hvorfor er Norden så gode på IoT?

Vi i Norden har en godt utbygd IKT-infrastruktur med blant annet svært god mobildekning. Fiber og 4G er vanlig, og i Sverige har man begynt å eksperimentere med 5G. Selv om mye av IoT ikke krever så omfattende infrastruktur (95% av mobilbaserte løsninger går fremdeles på 2G) er dette tegn på at vi er opptatte av ny teknologi. Det er noe de fleste gjerne vil ha, og myndighetene velger derfor å dedikere mye penger til å tilrettelegge for det. Folk og bedrifter er også kjøpekraftige nok til å kunne investere i kvalitetsteknologi.

LES OGSÅ: 5 grunner til å velge Link

Det er også i stor grad tilrettelagt for såkalte LPWA-nett – Low-Power Wide-Area-nettverk – som vil få økt kommersiell tilgjengelighet i årene fremover. Denne typen nettverk har mye bedre dekning, på bekostning av datamengden som kan sendes via nettet. IoT trenger ofte ikke like høy datahastighet, så LPWA er perfekt, spesielt steder der dekningen vanligvis er dårlig, og lavt strømforbruk er viktig.

Alt dette gir svært god grobunn for investeringer i IoT-løsninger. Nordiske bedrifter som er tidlig ute kan etter all sannsynlighet forvente veldig god avkastning i årene fremover.

IoT_uttrykk_no 

IoT

Henrik Hjelte, Produktsjef IoT

Av Henrik Hjelte, Produktsjef IoT

Henrik har 10 års erfaring med sikkerhet og sikker kommunikasjon fra Stanley Security og AddSecure. Han er ansvarlig for AddSecure Link, en sikker plattform for IOT-kommunikasjon. Henrik jobber for å forbedre sikkerheten i IOT, og for å sikre at alle enheter kommunisere med hverandre på en trygg måte.
false