IoT i smarte byer - muligheter og risikoer du bør vite om

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT, 15.03.19 |

Del:

Under årets Sectech-messe hadde vi glede av å holde foredrag om Internet of Things i smarte byer, og risikoene som oppstår når man kobler enheter til internett. Her har du en oppsummering:

Iot-moln (2)

 

Internet of Things’ rolle i smarte byer

50 % av verdens befolkning bor i dag i byer, og i 2050 er det ifølge Gartner forventet at tallet vil være 70 %. Det skaper press på infrastruktur og miljø, og tvinger frem behov for smarte løsninger for å gjøre hverdagen bedre for innbyggerne.

IoT, eller tingenes internett, dreier som kjent seg om å koble forskjellige typer enheter til internett, med formål om å samle inn data, for så å bruke denne til å løse forskjellige utfordringer på en smart måte. Med andre ord en god match for byer som må bli smartere.

For eksempel kan oppkoblede enheter og smartløsninger brukes til:

Smart lysstyring: Med sensorteknologi kan lysstyrken fra gatelysene tilpasses etter behov, og for eksempel dimmes når ingen er i området, eller varieres etter værforhold og sikt.

Smartere drift og bygningsautomasjon: Offentlige bygg som sykehus, bibliotek og flyplasser kan ved hjelp av IoT fjernstyre og justere lys, varme, ventilasjon og adgangssystemer.

LES MER: 5 tips for å effektivisere drift av bygninger

Trafikkovervåking og ITS: Etterhvert vil vi se mye smart infrastruktur i veinettet, som gjør at bilen din har god kontroll på trafikk, veiforhold etc. Dette vil kunne bidra til bedre trafikkflyt og gi en kraftig reduksjon i antall ulykker.

Dette er alle eksempler hvor teknologi og oppkoblede enheter gjør byen smartere, sikrere, mer kostnadseffektiv og mer miljøvennlig.

Bilde1

Hvilke risikoer finnes?

I iveren etter å få ting på nett ser vi ofte at sikkerheten ikke blir tilstrekkelig ivaretatt, og dette er et problem som i verste fall kan sette liv og store verdier i fare. Man må være klar over at det finnes andre aktører på internett som man ikke ønsker å stifte bekjentskap med. Og man må ha et bevisst forhold til hvilke konsekvenser det kan få dersom noen lykkes med å hacke de oppkoblede enhetene.

Her er hva du risikere dersom en enhet blir hacket: 

 • Enheten(e) dine blir brukt i et botnet-angrep
  En enhet som ligger synlig på nettet kan bli utsatt for hackingforsøk i løpet av noen få minutter. Det finnes nemlig systemer som kontinuerlig skanner nettet etter åpne IP-adresser, og som går i gang med hackingforsøk når enhetene er funnet. En vanlig teknikk er å kjøre et forhåndsprogrammert script med vanlige kombinasjoner av brukernavn og passord. Når hackeren har fått tilgang til enheten din, uansett om det er en ruter, printer eller webkamera, vil den fort ende opp som en del av en hær bestående av enheter som angriper og tar ned servere og nett-tjenester.
 • Kommunikasjonen mellom enhetene stoppes
  Om sikkerheten ikke ivaretas og noen med dårlige hensikter får tilgang til systemene dine, risikerer du at noen stopper kommunikasjonen mellom enhetene i løsningen. Det kan få fatale konsekvenser hvis du for eksempel har en smart enhet som måler, styrer og varsler om temperatur i et medisinlager.
 • Løsningen stenges ned
  Det er muligens ikke så farlig om noen stenger kommunikasjonen med det smarte kjøleskapet ditt, verre er det hvis noen tar kontroll over oppvarming av boliger i et stort område midtvinters, eller stenger hele elforsyningen som sådan. Da blir konsekvensene fort store.
 • Viktige data endres
  Hva om noen endrer verdier fra sensorer som angir vannstand, radioaktiv stråling eller annet? Eller overstyrer trafikklys for å skape kaos? Eller i forbindelse med kriminell virksomhet, hvor lyset settes i rødt, bortsett fra egen fluktrute?

Det er med andre ord viktig å tenke risiko og sikkerhet, og å gjøre dette helt fra starten. Senere kan det være for sent eller i hvert fall langt mer komplisert.

LES MER: Derfor er sikkerhet ekstremt viktig i IoT

Og helt til slutt vil vi gi deg noen konrkrete råd til å for å unngå de mest åpenbare risikoene: 

 • Separer enhetene dine fra internett. Sørg for at kommunikasjonen foregår kryptert og at enhetene er usynlige for uvedkommende.
 • Kompleksitet er sikkerhetens største fiende. Ta i bruk løsninger som er enkle å bruke. Smartsikkerhet er sikkerhet som er lett tilgjengelig og enkel å benytte seg av.
 • Velg en managed connectivity-løsning som enkelt muliggjør selvbetjening, samt lar deg følge med på nettverk, enheter, brukere, og så videre.
 • Husk å bytte brukernavn og passord fra fabrikkinnstillingene, sjekk at det ikke finnes åpne porter for kommunikasjon og pass på å holde firmware oppdatert.

 LES MER: Smartere byer krever også smartere sikkerhet

New Call-to-action

AddSecure Link IoT-sikkerhet smart city IoT security

Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Av Per Christian Foss, Salgssjef IoT

Per Christian har 7 års erfaring fra Internet of Things-området, innen forretningsutvikling, salg og produktledelse. Han har et stort engasjement for IoT, for hvordan det å koble enheter til internett kan gi store fordeler for bedrifter, enkeltindivider og for samfunnet som helhet. Per Christian har jobbet med en lang rekke vertikaler innen IoT, som connected cars, smarte byer, sikkerhetsløsninger og selvkjørende busser.
false